Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

7 vragen over zorgkostenaftrek

Geplaatst op: 17-04-2021, 10:04:36

De aftrek van zorgkosten leidt ieder jaar tot veel vragen. Wat moet u er in ieder geval van weten?

  1. Welke zorgkosten zijn aftrekbaar?
    Alleen de niet-vergoede zorgkosten in het jaar waarin u de kosten maakte. Niet alles wat u zelf betaalt is aftrekbaar. En er is een (inkomensafhankelijke) drempel: zijn uw zorgkosten lager, dan valt er niets af te trekken.
  2. Hoe hoog is die drempel?
    Dat is een percentage van het zogenaamde ‘drempelinkomen’, het inkomen in box 1, 2 en 3, vóór aftrek van persoonsgebonden aftrekposten (waaronder zorgkosten, giften en partneralimentatie). Voor fiscaal partners geldt het gezamenlijke drempelinkomen. In 2020 bedroeg de drempel

■ voor drempelinkomens tot en met € 41.765: 1,65% x het drempelinkomen en minimaal € 136 p.p. (minimaal € 272 voor fiscaal partners)

■ voor drempelinkomens hoger dan € 41.765: € 689 + 5,75% x (drempelinkomen – € 41.765)

De online aangifte berekent de drempel automatisch.

  1. Was er niet iets met extra aftrek?
    Dat klopt. Als het (al dan niet gezamenlijke) drempelinkomen in 2020 lager is dan € 33.376 krijgt u voor veel zorgkosten automatisch méér aftrek dan u betaalde. Had u op 1 januari 2020 de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan krijgt u 113% extra aftrek. Was u op die datum jonger, dan krijgt u 40% extra aftrek.
  2. Hoe werkt dat dan in de aangifte?
    U vult uw niet-vergoede zorgkosten in onder ‘Uitgaven > Zorgkosten’. Daar ziet u verschillende vakjes. Op basis van waar u de kosten invult, bepaalt de online aangifte of u recht heeft op de extra aftrek. Neem de tandartskosten. Voor hulpmiddelen geldt de extra aftrek, voor de behandeling zelf niet. De behandeling vult u daarom in onder ‘geneeskundige hulp’ en de kosten van, zeg, een kunstgebit onder ‘hulpmiddel’. Splits de rekening als dat nodig is.
  3. En hoe zit het met de niet-vergoede zorgkosten als er (bijna) geen belasting hoeft te worden betaald?
    U zou kunnen denken dat het dan geen zin heeft om niet-vergoede zorgkosten af te trekken. Echter, op grond van de TSZ-regeling (de afkorting staat voor ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’) krijgt u toch iets terug. In de aangifte staat niet of u in aanmerking komt voor de TSZ, maar u krijgt ’m automatisch uitbetaald als u er recht op heeft.
  4. Ouders kunnen niet-vergoede zorgkosten voor minderjarige kinderen aftrekken. Maar hoe zit dat bij meerderjarige kinderen?
    Ook niet-vergoede zorgkosten van meerderjarige kinderen kunt u aftrekken, zolang ze gemaakt werden toen ze nog geen 27 jaar waren en de kosten op u ‘drukken’. Dat wil zeggen dat uw kind onvoldoende eigen inkomen had om de kosten zelf te kunnen betalen.
  5. Zijn reiskosten ook aftrekbaar als zorgkosten?
    Als u reiskosten maakt voor vervoer naar ziekenhuis, arts of andere behandelaar, mag u de werkelijke kosten aftrekken. Gebruikt u daarvoor de auto, dan kunt u dus naast de brandstofkosten ook de afschrijving, het onderhoud, de verzekering, wegenbelasting en eventuele parkeerkosten meenemen (op de site van de ANWB vindt u hiervoor een handige rekentool, ga naar www.anwb.nl, zoekterm ‘autokosten’). Als u door ziekte of invaliditeit hogere vervoerskosten heeft dan vergelijkbare personen die niet ziek of invalide zijn, mag u de extra vervoerskosten aftrekken. Maakt u reiskosten voor het bezoeken van een zieke met wie u een gemeenschappelijke huishouding voerde voordat de ziekte zich openbaarde en wordt die persoon langer dan een maand verpleegd op een afstand van méér dan 10 kilometer? Dan kunt u de kosten van openbaar vervoer of taxi volledig aftrekken en vervoer met de eigen auto tegen € 0,19 per kilometer.

Bron: FiscAlert maart 2021 | jrg 27 nr 3 | p.17

Ga terug naar de vorige pagina